Ik wil doorverwijzen

Het NL plein

Om mee te kunnen doen in de Nederlandse samenleving is het belangrijk de Nederlandse taal goed te kunnen spreken, lezen en schrijven. In de regio Waterland heeft ongeveer tien procent van de mensen hier moeite mee. Bibliotheek Waterland heeft daarom in veel van haar vestigingen een NL plein.

Onze medewerkers

Karin, Amani, Moniek, Jane en Rita van het NL plein co√∂rdineren en organiseren activiteiten voor anderstaligen en laaggeletterden om te oefenen met taal. En dat doen ze niet alleen in Purmerend. Ook in  Edam, Landsmeer en in Volendam zijn er activiteiten van het NL plein. Vanaf 11 april 2023 is zijn er ook taalactiviteiten in de Bibliotheek Monnickendam.

Samenwerking

Het NL plein werkt samen met meerdere lokale partners, zoals gemeenten, Vluchtelingenwerk, taalscholen, private taalaanbieders, De VoorleesExpress, vrijwilligersorganisaties en welzijns organisaties.  

Naar het volledige taalaanbod

 • Vragen?

  Zoek je hulp voor iemand? Of wil je advies? Neem contact op met Karin, Jane, Amani of Rita van het NL plein.

  Bel 06-14 305 887

  of stuur een e-mail naar nlplein@bibliotheekwaterland.nl.

Wat is laaggeletterdheid?

Laaggeletterdheid is een overkoepelende term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en het begrijpen en toepassen van informatie. Zij beheersen niet het minimale niveau om volwaardig in de Nederlandse maatschappij te kunnen functioneren. Zij hebben bijvoorbeeld problemen met:

 • formulieren invullen voor bijvoorbeeld zorgtoeslag
 • wegwijzers of straatnaamborden lezen
 • voorlezen aan (klein)kinderen
 • een (verjaardags)kaart schrijven
 • geld opnemen bij een pin automaat

Hoe herken je laaggeletterdheid?

Laaggeletterden kunnen hun probleem heel goed verbergen en gebruiken regelmatig excuses om onder het lezen en schrijven uit te komen. Er zijn een paar signalen waaraan je kan merken dat iemand mogelijk moeite heeft met taal.

 • moeite met het formuleren van vragen, het duiden van klachten en het stellen van prioriteiten
 • vragen over informatie die al eerder is uitgereikt
 • niet of nauwelijks om kunnen gaan met computers

Ervaar hoe het is om laaggeletterd te zijn

De Escape Caravan is een ludieke manier om te ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven stond de caravan voor de Bibliotheek Purmerend. Bekijk hier hoe onze medewerkers dit hebben ervaren.

 

 

 

Naar de Escape Caravan