De 10 van... Judith Koelemeijer

terug naar Gastcollectioneurs

Judith Koelemeijer

Over Judith

Debuut

Judith Koelemeijer debuteerde in 2001 met Het zwijgen van Maria Zachea. Van deze familiegeschiedenis werden meer dan 350.000 exemplaren verkocht. Ook haar volgende boeken, Anna Boom (2008) en het autobiografische Hemelvaart  (2013), over het verlies van een jeugdvriendin, werden bestsellers.

Verhalenverteller

Judith Koelemeijer is een echte verhalenverteller, die ook tijdens lezingen de aandacht van het publiek goed weet vast te houden.

Etty Hillesum

In september 2022 publiceerde zij de biografie Etty Hillesum - Het verhaal van haar leven, die unaniem lovend werd ontvangen door de pers. Tijdens haar lezing over Etty Hillesum vertelt Judith Koelemeijer over haar lange en spannende zoektocht naar de bekende Joodse schrijfster van dagboeken en brieven.

De 10 van...

We vroegen Judith haar top 10 van favoriete boeken. Vanaf haar vakantieadres stuurde ze ons haar lijstje boeken toe met haar motivatie.We hopen dat het jou kan inspireren.

Marguerite Duras De minnaar

roman

Prachtig geschreven liefdesverhaal over de affaire tussen een rijke, Chinese man en een pubermeisje in het Franse Indochina. Ogenschijnlijk sober van taal maar heel beeldend - een belangrijke inspiratiebron voor mij.

Bekijk dit boek

Julian Barnes Alsof het voorbij is

roman

Melancholiek en ontroerend portret van een oudere man die terugkijkt op zijn leven. Over de kracht én bedrieglijkheid van herinneringen - zeker ook een thema in mijn eigen werk.

Bekijk dit boek

Jan Brokken De droevige kampioen

roman

Minder bekend meesterwerk van deze geweldige schrijver, die al literaire non-fictie schreef ver voordat deze term gangbaar was in Nederland.

Bekijk dit boek

Dave Eggers Wat is de Wat

de autobiografie van Valentino Achak Denk

Het ongelooflijke verhaal van de Soedanese vluchteling Valentino Achak Deng - meeslepend verteld door mijn schrijversheld Dave Eggers.

Bekijk dit boek

Annejet van der Zijl Sonny Boy

Absolute klassieker op het gebied van de literaire non-fictie, erg mooi geschreven, die er mede voor heeft gezorgd dat het genre in Nederland zo populair is geworden.

Bekijk dit boek

Haruki Murakami Norwegian Wood

Ontroerend verhaal over een jeugdliefde - met het beroemde liedje van de Beatles als katalysator van de herinnering.

Bekijk dit boek

Thea Beckman Geef me de ruimte!

Ik las alles van Thea Beckman toen ik jong was. Vanaf de bank in de woonkamer in Wormer reisde ik naar voor mij onbekende tijden en werelden. Mijn liefde voor boeken en geschiedenis heb ik allereerst aan Thea Beckman te danken.

Bekijk dit boek

J.D. Salinger De vanger in het graan

Klassieker die enorme indruk op me heeft gemaakt - de eerste zinnen vergeet je nooit meer.

Bekijk dit boek

Edith Eva Eger De keuze

leven in vrijheid

Ik las dit verpletterende boek terwijl ik aan mijn biografie van Etty Hillesum werkte. Edith Eger overleefde Auschwitz, werd op late leeftijd nog psycholoog en deelt in dit boek haar belangrijke en wijze levenslessen.

Bekijk dit boek

Bibi Dumon Tak Bibi's bijzondere beestenboek

Eindeloos voorgelezen aan mijn kinderen, met stille bewondering voor de prachtige taal van Bibi Dumon Tak.

Bekijk dit boek