Wereldse Lunch voor werkervaring en verbinding

Gepubliceerd op: 22 oktober 2024 15:56

Op woensdag 16 oktober schoven vijftig gasten aan voor de Wereldse Lunch in Bij Ootje in Volendam. De maaltijd werd verzorgd door vier vrouwen met buitenlandse roots die verbonden zijn met het NL plein van Bibliotheek Waterland. Zij werden begeleid door chefkok Deniz van Grand Café De Botterwerf.

Karin Papadopoulos is coördinator bij het NL plein van Bibliotheek Waterland, dat inwoners van de regio ondersteunt om de Nederlandse taal beter te beheersen. Karin verzorgt in de Bibliotheek ook een module Werktaal Horeca, toegespitst op de keuken en de bediening, die zes weken duurt. Zij is mede-initiator van de Wereldse Lunch, een culinaire bijeenkomst die nu voor de vierde keer werd gehouden. 

Karin vertelt: “Met dit initiatief hopen we de vrouwen die de lunch verzorgen een beetje werkervaring mee te geven, zodat zij meer kans hebben op de arbeidsmarkt. Zij kunnen zo zelf meemaken hoe het eraan toegaat in de Nederlandse horeca. Bij sollicitaties kunnen zij daardoor laten zien dat ze al wat ervaring hebben. Uiteindelijk hoop ik dat het hen helpt om een reguliere baan te vinden.” 

Karin vindt het ook een mooie kans om de lokale Volendamse bevolking te laten ervaren wat deze vrouwen allemaal in hun mars hebben. “Ik wil graag laten zien dat het niet alleen maar mensen zijn uit een ander land die de taal niet goed spreken, maar dat ze ook hun kwaliteiten hebben. Ze hebben soms alleen een zetje in de goede richting nodig. Ik zie bij zo’n lunch dat de koks echt staan te stralen. Daar doe je het voor.”

Fatima Anwar uit Edam was een van de koks van de Wereldse Lunch in Bij Ootje. Zij werkte in Kenya als boekhouder voordat zij haar man naar Nederland volgde maar zou nu graag de horeca in willen. Vanaf de eerste editie heeft zij meegedaan met het kookproject. Nu heeft zij Afrikaanse kidneybonen in kokosmelk met runderstoof en chapati gemaakt. 

Fatima: “Ik heb in Kenya al een beetje Nederlands geleerd voordat ik hier naartoe kwam. Nu oefen ik iedere dinsdag met de taalgroep in de Bibliotheek. Ik heb ook Werktaal Horeca gedaan. Ik heb bijvoorbeeld geleerd welke kleur snijplank ik moet gebruiken voor groenten en welke voor vlees of kip. Maar een moeilijk woord in het Nederlands vind ik nog altijd het woord deegroller.” Voor Fatima is de ontmoeting met de gasten een belangrijk pluspunt van de lunch. De koks serveren zelf het eten uit. “De gesprekken die ik dan heb met de gasten, vind ik erg gezellig.”  

De van oorsprong Peruaanse Marleny Cuaresma is getrouwd met een Nederlandse man en woont sinds zes jaar in Oosthuizen. Zij is het gewend om voor grote groepen te koken, want zij werkte in Peru als kok in een restaurant. Marleny doet voor de eerste keer mee met het kookinitiatief in Volendam. Voor de Wereldse Lunch maakte zij het gerecht causa rellena met tonijn. Marleny moet eerst haar inburgeringstraject afronden, maar daarna zou zij graag aan de slag gaan als kok in de horeca. 

In een gesprek met beide vrouwen blijkt al snel dat zij niet alleen kunnen genieten van de keuken uit hun geboorteland maar dat ook de Hollandse klassiekers bij hen in de smaak vallen. Marleny’s favoriete Nederlandse gerechten zijn stoofpot en stamppot, vertelt ze smakelijk, maar ook snacks als bitterballen, kroketten en patat kunnen haar goedkeuring wegdragen. Aan haring heeft zij zich – net als Fatima – nog niet gewaagd.

Voor de koks is de Wereldse Lunch een mooie ervaring, maar ook de gasten hebben genoten, vertelt Karin. Zij hoorde van gasten onder meer terug dat zij onder de indruk waren van het niveau van de gerechten. Zij kreeg reacties als: “Wat fijn dat jullie dit organiseren!”, “Wat een fantastisch idee!” en “Stuur je mij volgende keer weer een uitnodiging, ik kom graag nog een keer!”

 

Foto: Soraya Schouten