UITGELICHT! Rijk geïllustreerde kunstboeken tijdelijk te zien in de bibliotheek

Gepubliceerd op: 30 juli 2024 15:29

Vanaf 5 augustus kun je in jouw vestiging van de Bibliotheek Waterland weer een nieuw UITGELICHT!-boek komen bewonderen. De serie UITGELICHT! bestaat uit zes grote, rijk geïllustreerde kunstboeken die rouleren over zes vestigingen van de Bibliotheek Waterland. De boeken blijven daar te zien tot 26 september waarna zij weer verder reizen naar een volgende vestiging. Dus mis ze niet en kom bladeren door de prachtige koffietafelboeken van de Bibliotheek!

“Het idee is om onze bezoekers te verrassen met iets moois en unieks”, vertelt Evelien Poels, collectiespecialist bij de Bibliotheek Waterland. Een van de zes boeken die sinds januari 2024 – het begin van het tweede seizoen van UITGELICHT! – steeds in een andere vestiging te bekijken zijn, is Nijntje XXL Miffy. “Dat is echt een collector’s item”, aldus Evelien. “Het is als boek gewoon een gaaf ding, hoe de binding is en hoe het er als geheel uit ziet. Het is echt een kunstwerk op zich. Verder hebben we een boek met het volledige overzicht van schilderijen van Gustav Klimt, een schilder die bij veel mensen erg tot de verbeelding spreekt. Over Klimt was enige tijd geleden een veel bezochte tentoonstelling in het Van Gogh Museum, waardoor zijn werk weer volop in de aandacht staat. We hebben in de regio ook enkele lezingen over hem georganiseerd.”

“We hebben ook een aantal natuurboeken in de UITGELICHT!-collectie opgenomen. Vogels van Tim Flach is een fotoboek met portretten van kleurrijke vogels die je recht aankijken met een indringende blik. Die foto’s zijn zo intens, terwijl het ‘maar’ vogels zijn. Heel bijzonder. Ook hebben we twee boeken met ingekleurde platen uit een verder verleden: Metamorphosis insectorum Surinamensium van Maria Sibylla Merian en Nederlandsche Vogelen 1770-1829 van Nozeman & Sepp. Maria Sibylla Merian reisde rond 1700 naar Suriname en laat in haar tekeningen de verschillende stadia van rupsen en vlinders daar zien en op welke bloemen zij het liefst vertoeven. Het boek van Nozeman & Sepp is het eerste oorspronkelijk Nederlandse vogelboek en geeft een overzicht van alle vogels die je destijds in Nederland kon vinden. Prachtige grote tekeningen die later zijn ingekleurd.” 

“Op de tafels liggen naast de mooi vormgeven boeken witte handschoentjes voor je klaar om aan te doen tijdens het bladeren. Dat beschermt het boek en verhoogt de ervaring dat je in je eigen bibliotheek zoiets bijzonders kan zien. Bij elk boek vind je ook boekenleggers, die je kan meenemen en sparen.” 

Aan de UITGELICHT!-boeken zijn ook verschillende activiteiten gekoppeld, zoals leren tekenen in de stijl van Dick Bruna en een workshop botanisch tekenen. Die activiteiten starten weer in september. Hou daarvoor de agenda in de gaten!

De UITGELICHT!-boeken zijn van 5 augustus t/m 26 september te zien in:

Purmerend: Metamorphosis insectorum Surinamensium van Maria Sibylla Merian

Beemster: Gustav Klimt: The complete paintings

Volendam: Vogels van Tim Flach

Edam: Nederlandsche Vogelen 1770-1829 van Nozeman & Sepp

Monnickendam: An American Odyssey

Landsmeer: Nijntje XXL Miffy van Dick Bruna