Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek

Gepubliceerd op: 4 maart 2025 12:06

Iedereen kan weleens hulp gebruiken bij digitale vragen die te maken hebben met de overheid. Bijvoorbeeld bij hoe je de DigiD-app installeert, hoe je je inschrijft voor een huurwoning of als je wilt weten hoe je digitaal een afspraak kunt maken bij de gemeente. Met dat soort vragen kun je terecht in de Bibliotheek. Helemaal gratis. Oók als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Bij korte, eenvoudige vragen kun je in de Bibliotheek terecht bij een medewerker aan de balie. Die kan je vertellen wat je allemaal nodig hebt voor bijvoorbeeld een aanvraag, zodat je goed voorbereid zelf aan de slag kunt. Bibliotheekmedewerkers kunnen je bijvoorbeeld ook vertellen wat je allemaal nodig hebt als je AOW wilt aanvragen. Of als je het donorregister wilt invullen. 

Heb je een vraag die wat meer tijd kost, dan kun je terecht bij het spreekuur Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de Bibliotheek. Margreet van den Bosch is één van de medewerkers van de Bibliotheek Waterland die mensen op weg helpen als zij digitaal vastlopen bij zaken die te maken met de overheid. “De meest gestelde vragen die we tijdens het spreekuur krijgen gaan over het aanvragen en installeren van DigiD”, vertelt zij. “We komen vaak tegen dat mensen een nieuwe telefoon hebben en het dan lastig vinden om daarop de DigiD-app te installeren met hun gegevens. Je mag DigiD maar op een beperkt aantal apparaten hebben. Wil je dan het dan op een nieuw apparaat zetten, dan moet je eerst de app op een ouder apparaat deactiveren. Dat vergt een paar stappen.”

Veel vragen bij het spreekuur gaan ook over het verlengen van het rijbewijs. Als je 75+ bent, moet daarbij een gezondheidsverklaring aangevraagd worden. Ook komt het voor dat mensen hun wachtwoord of gebruikersnaam zijn vergeten en niet weten wat ze dan moeten doen. Of dat zij niet goed weten hoe zij om moeten gaan met bevestigingsmails of sms-berichten bij het inloggen of dat zij moeite hebben met de betaal-app.

Margreets collega Roos Veldt verzorgt het IDO-spreekuur in Landsmeer: “Wat mensen vaak fijn vinden is een luisterend oor en om samen informatie op te zoeken. Dan voelen ze zich zekerder en weten ze beter wat de vervolgstappen zijn. Soms ben je met je vraag niet aan het goede adres bij de Bibliotheek. Bijvoorbeeld voor de aanvraag van een scootmobiel of als je een baan zoekt. Maar ook dan probeer ik mensen altijd weer een stapje verder op weg te helpen.”

Spreekuren
Voor de Spreekuren Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) hoef je geen afspraak te maken, maar je kunt gewoon langskomen. Het kan wel zijn dat je even moet wachten, als iemand anders al wordt geholpen. Bibliotheekmedewerkers mogen je niet inhoudelijk helpen of je adviseren. Je kan dus niet bij hen terecht voor het invullen van formulieren. Zij helpen alleen bij praktische handelingen zodat je zelf kunt inloggen. Alles daarna is privé. 

Dit zijn de tijden van de IDO-spreekuren:
• Bibliotheek Purmerend: dinsdagmiddagen tussen 16 en 17 uur
• Bibliotheek Volendam: woensdagen tussen 12 en 13 uur
• Bibliotheek Landsmeer: dinsdagen tussen 12 en 13 uur
• Bibliotheek Beemster: donderdagen tussen 12 en 13 uur

In Monnickendam kun je eens per twee weken op donderdag tussen 13 en 15 uur met je vragen terecht op het Sociaal Plein in De Bolder. Hier zijn beurtelings verschillende sociaal-maatschappelijke organisaties aanwezig, waaronder ook de Bibliotheek.

Heb je meer inhoudelijke vragen, dan kun je ook hulp krijgen in de Bibliotheek. Daarvoor kom je in Purmerend naar het spreekuur van de vrijwillige sociaal-raadslieden van Clup Welzijn. Die houden op woensdagmiddag tussen 12 en 16 uur spreekuur in de Bibliotheek Purmerend.

Inhoudelijke vragen kun je ook in de Bibliotheek Edam stellen bij het Wijksteunpunt.