Boeken voor een kansrijke start voor de allerkleinsten

Gepubliceerd op: 11 juli 2024 10:46

Alle acht kinderopvanglocaties in de gemeente Waterland hebben door een samenwerking tussen de gemeente en de Bibliotheek Waterland een gloednieuwe collectie boeken voor de allerkleinsten ontvangen. Lotte Oosterhof, specialist educatie bij de Bibliotheek Waterland, stelde de collecties samen en bracht de ruim 400 boeken op 3 juli naar de verschillende locaties. De collecties zijn gefinancierd door de gemeente Waterland vanuit het Gezond en Actief Leven-akkoord (GALA): Kansrijke Start.

“Als we kinderen een kansrijke start in het leven willen geven, is goede taalontwikkeling van groot belang”, vertelt Lotte. “Daarvoor is het essentieel om kinderen van jongs af aan voor te lezen en met geschikte kinderboeken in aanraking te brengen.”

“In dit project zijn speciale babyboekjes en kartonboeken aangeschaft. Veel hele jonge kinderen worden al wel voorgelezen. Maar dat is dan vaak uit mooie, grote prentenboeken die zij niet makkelijk zelf kunnen doorbladeren. Die zijn kwetsbaar en na het voorlezen worden ze meteen weer veilig opgeborgen op de boekenplank, want door de peuterhandjes kunnen ze vies worden of kapot gaan. Als ze al boeken mogen vasthouden, zijn ze vaak van mindere kwaliteit, of al stuk.”

“De boeken die ik bij de locaties heb gebracht zijn stevig en duurzaam, waardoor de kleintjes nu zelf de betere jeugdboeken in hun handjes kunnen vasthouden. Zij krijgen zo toegang tot de beste verhalen en de mooiste boekfiguurtjes. Natuurlijk kunnen ze zelf nog niet lezen, maar zo kunnen ze wel het verhaal zelf nog eens op hun eigen tempo doorbladeren en verwerken. Dat geeft heel veel verdieping en is heel goed voor hun taalontwikkeling.”

De boeken voor de kinderopvanglocaties zijn afgestemd op de verschillende leeftijden en op het aantal kinderen in de groep. Ook zijn bij het consultatiebureau en in het gemeentehuis presentatiemeubels geplaatst met boeken, zodat bezoekers daar tijdens het wachten kunnen voorlezen aan hun kind. 

“Boekhandel Nimo in Monnickendam heeft ook een flinke klus gehad aan de boeken”, zegt Lotte tot slot. “Zij hebben de boeken verpakt en aangeleverd, zodat ik met negentien handzame dozen op pad kon.”