De bieb op Baby Groentetas local food festival

Gepubliceerd op: 10 september 2024 00:00

Waar de kleintjes meestal naar de bieb komen om voorgelezen te worden, waren op 4 september jl. de rollen omgedraaid. De Bibliotheek Waterland kwam met tassen vol boekjes naar de baby’s en peuters toe op het Baby Groente Tas Local Food Festival in het Leeghwaterpark in Purmerend.

Net als bij de editie van 2023 was de Bibliotheek Waterland ook dit jaar aanwezig op het festival. Want net als groente en fruit is ook (voor)lezen belangrijk bij de ontwikkeling van je kindje.   

Voorlezen kan zelfs al als de baby nog in de buik zit. Eenmaal op de wereld is het goed voor de taalontwikkeling maar het is vooral ook een gezellig moment. Annetje van Dijk, programmeur bij Aanbod & Ontwikkeling bij de Bibliotheek: “Dit was goed te zien op het voorleeskleed dat de Bibliotheek Waterland voor de kraam had neergelegd. Ouders kwamen spontaan langs en gingen met hun kindje zitten, er was al snel interactie. Er ontstond heel veel plezier met elkaar. Baby’s, peuters ouders met kleuters, voor iedere doelgroep waren er boekjes. Je kon al snel de echte lezers eruit halen”, aldus Annetje.  

Meerwaarde van deze ochtend is ook dat alle leeftijden, van 0 tot 4 jaar, op zo’n ochtend kunnen samengaan. Ook vrijwilliger Dia Groenewoud uit Monnickendam was van de partij en heeft de hele ochtend voorgelezen. Verzoeknummers of met een eigen keuze, kinderen van alle leeftijden waren niet bij haar weg te slaan.   

Voorleesvrijwilliger Dia leest iedere woensdag voor in de Bibliotheek Monnickendam en is een echte voorleesmagneet volgens Annetje. Als zij begint te lezen, op het festival of in de bieb, dan is succes verzekerd.  

De Bibliotheek Waterland vindt het waardevol om zichtbaar te zijn op dit festival. Niet alleen om te informeren over het belang van lezen en de Bibliotheek, maar ook voor het ongedwongen samenzijn met de verschillende boekjes erbij.